Co zrobić, aby Twój startup odniósł sukces w Nowym Roku?

10 noworocznych postanowień kobiet biznesu

Zbliżający się koniec roku to dobry pretekst skłaniający do podsumowań i wyciągnięcia konstruktywnych wniosków – realnej oceny co nam wyszło, a nad czym musimy jeszcze popracować. To także czas, w którym dobrze jest zastanowić się nad najbliższą przyszłością, postanowić co możemy zmienić, żeby kolejny rok był jeszcze lepszy. Jednak co zrobić, aby nasze noworoczne postanowienia nie były tylko pustymi słowami, o których zapomnimy już w połowie stycznia? Jak rozpocząć rok, aby wszystko poszło po naszej myśli?

Kobiety biznesu zdradzają kilka cennych wskazówek

Kobiety biznesu, działające w ramach Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet na rzecz promowania i wspierania młodych startupów zakładanych przez kobiety, wiedzą co zrobić, aby dobrze poprowadzić własną firmę. Na co dzień dzielą się swoim doświadczeniem w trakcie cyklicznych spotkań Sieci Przedsiębiorczych Kobiet.

- Sieć zrzesza kilkadziesiąt kobiet biznesu z bardzo różnych branż, o różnym stażu zawodowym, rożnym podejściu do prowadzenia firmy. Dzięki temu szerokiemu spektrum doświadczeń wszystkie uczestniczki spotkań wynoszą z nich coś dla siebie, jakąś wartość dodaną. Zależy nam, aby kobiety biznesu były dla siebie wzajemnym wsparciem i działalność Fundacji jest dowodem na to, że to nam się udaje.

- Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet.

Układając swoje postanowienia noworoczne, warto zatem skorzystać z praktycznej wiedzy kobiet biznesu i nowy rok zacząć z przytupem, tak, aby przyniósł on same korzyści.

1. Planuj, planuj i jeszcze raz planuj
    Nawet robiąc listę swoich postanowień noworocznych, warto podejść do niej jak do rozpisania nowego projektu biznesowego – z pełnym planem, rozpisaniem szczegółów, podstawowych założeń i granic czasowych. Działania muszą być konkretne i mierzalne - tylko w ten sposób mamy szansę na zrealizowanie wszystkich punktów z listy
  2. Dbaj o networking
    Wymiana doświadczeń jest niezwykle ważna dla sukcesu każdego biznesu. Dobra sieć kontaktów to nie tylko możliwość nawiązania ciekawej współpracy czy znalezienie nowych klientów, ale także możliwość podzielenia się swoimi wątpliwościami z innymi. Networking to też wzajemne inspirowanie się i uczenie się na cudzych błędach. Dobra sieć networkingowa to skarb.
  3. Postaw na zespół - do sukcesu rzadko kiedy dochodzi się w pojedynkę
    Zbuduj wokół siebie zespół ludzi, z którymi dobrze się rozumiesz. Pamiętaj, żeby prosić ich o pomoc zawsze wtedy, kiedy jej potrzebujesz. Do sukcesu nie dochodzi się samodzielnie, tylko dzięki pracy całego zespołu.
  4. Nie rezygnuj ze swoich pasji – rozwijaj je
    Pasja jest w życiu niezwykle istotnym elementem – pozwala zachować równowagę i daje dużo energii, którą można przekuć w działanie. Wydziel sobie czas w ciągu tygodnia, który przeznaczysz tylko na realizowanie swojego hobby. Nie rezygnuj z niego i nie przekładaj na później – relaks jest równie ważny jak skupienie na dążeniu do celu.
  5. Aktywnie spędzaj czas
    Długie godziny spędzone przed komputerem mają wielki wpływ na stan zdrowia i samopoczucie. Znajdź codziennie chociaż kilkanaście minut na jakąś aktywność fizyczną – pobudzi ona nie tylko ciało, ale także umysł. W wolnych chwilach nie stroń od sportu, aktywnie spędzaj czas.
  6. Rób podsumowanie każdego dnia i tygodnia
    Po zakończonym dniu pracy zrób podsumowanie co udało Ci się zrobić, a jakie wyzwania czekają na Ciebie następnego dnia. Dzięki temu z jednej strony ułożysz sobie listę zadań i celów na nadchodzący dzień pracy, z drugiej pozostaniesz z poczuciem dobrze wypełnionego obowiązku. Tak samo podsumowuj każdy tydzień – niech Twój rok składa się z listy małych tygodniowych sukcesów.
  7. Myśl kreatywnie, unikaj schematów
    Nie podążaj za utartymi schematami, szukaj własnej drogi i własnych rozwiązań. Często to właśnie inne podejście do znanego zagadnienia jest kluczem do sukcesu.
  8. Dbaj o równowagę miedzy życiem zawodowym a prywatnym
    Staraj się oddzielać życie domowe od zawodowego – równowaga jest ważna także dla Twoich najbliższych. Jeśli oczekujesz wsparcia od rodziny i przyjaciół, bądź dla nich takim samym wsparciem – miej dla nich czas, wtedy kiedy tego potrzebują.
  9. Ufaj swojej intuicji
    Intuicja, chociaż trudna do wyjaśnienia i opisania, bazuje w dużej mierze na doświadczeniu i umiejętności obserwacji. Korzystaj z niej - bądź uważnym obserwatorem, wyciągaj wnioski i ufaj temu, co podpowiada Ci twój wewnętrzny głos.
  10. Nigdy się nie poddawaj
    Chociaż to wyświechtane stwierdzenie to nieustająco pozostaje aktualne. Tylko wytrwałość i konsekwencja doprowadzą Cię do upragnionego celu. Nie ma znaczenia ile razy upadniesz, ile popełnisz po drodze błędów – nikt nie jest nieomylny.
kolaz_mentorki_spk.jpg

#17 wieczór BE THE CHANGE po raz pierwszy w Krakowie!

Kasia Wierzbowska i Dorota Czekaj, inicjatorki Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, zachęcone sukcesem cyklu spotkań BE THE CHANGE w Warszawie, zorganizowały 17 edycję tego wydarzenia w Krakowie, w stylowej Willi Decjusza.BE THE CHANGE to cykliczne spotkania networkingowe z s
SMARTER TOGETHER – łączymy biznes z technologią

Smarter Together to temat XII już konferencji organizowanej przez Sieć Przedsiębiorczych Kobiet. Zdominują ją rozważania o szeroko rozumianej współpracy i najnowszych technologiach. Partnerstwo w biznesie jest podstawą efektywnego rozwoju w każdej działalności, a technologia to przyszłość rynku pracy, dlatego jednoczenie tych sfer i trafne odczytywanie jej przesłań ma kluczowe znaczenie – podkreśla Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet.
Siła wspólnego działania

Pomysł na własny biznes i dążenie, by osadzić go bezpiecznie, a potem z sukcesami prowadzić w realiach rynkowych oraz czerpać z tego satysfakcję koncepcyjną i finansową – to cel, który przyświeca laureatkom unikalnego, jedynego w Polsce programu akceleracyjnego „Biznes w