Uczestniczka programu akceleracyjnego Biznes w Kobiecych Rękach wyróżniona w prestiżowym rankingu „30 Under 30 Europe 2017”
Uczestniczka programu akceleracyjnego <i>Biznes w Kobiecych Rękach</i> wyróżniona w prestiżowym rankingu „30 Under 30 Europe 2017”

Edyta Kocyk, współzałożycielka SiDLY - spółki technologicznej oferującej innowacyjne rozwiązania w obszarze telemedycyny, została wyróżniona w rankingu najbardziej zdolnych i innowacyjnych młodych Europejczyków. Pierwsze kroki w biznesie stawiała w 2014 roku, będąc jedną z uczestniczek programu Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet.

SiDLY to firma zajmująca się wdrażaniem nowatorskiego podejścia w telemedycynie - od poszukiwania obszarów wymagających inicjowania nowych rozwiązań, przez projektowanie, badanie oraz konstruowanie urządzeń przeznaczenia medycznego. To między innymi dzięki jej opasce telemedycznej, pozwalającej na zdalne monitorowanie rytmu serca, temperatury skóry czy alarmowaniu o upadku, bądź utracie przytomności osoby noszącej urządzenie, opieka nad najbliższymi stała się dużo prostsza.

Edyta Kocyk swoje pierwsze kroki w biznesie stawiała pod skrzydłami swojej biznesowej mentorki i całej Sieci Przedsiębiorczych Kobiet. Firmę założyła jako uczestniczka programu Biznes w Kobiecych Rękach prowadzonego przez Fundację Przedsiębiorczości Kobiet.

- Wierzę, że sukces Edyty doda wielu kobietom odwagi do realizowania swoich pomysłów na biznes. Najważniejsza jest wiara w siebie i konsekwencja. Stworzenie biznes planu, znalezienie inwestora i wejście na rynek to wszystko jest w zasięgu ręki, jeśli tylko odpowiednio się do tego podejdzie.  Bardzo cieszymy się z sukcesu naszej młodszej koleżanki

– mówi Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet.

Fundacja Przedsiębiorczości Kobiet prowadzi wiele programów wspierających kobiety w ich działaniach. Są wśród nich zarówno programy kompleksowe, jak również oferujące wsparcie sprofilowane. Biznes w Kobiecych Rękach jest jednym z nich. To kompleksowy program akceleracyjny adresowany do kobiet, które mają pomysł na biznes i są gotowe założyć swoją firmę w trakcie trwania programu, finansowany z funduszy przekazanych przez Citi Foundation, który jest głównym partnerem projektu. Do tej pory w ramach dwóch edycji BWKR założonych zostało 79 nowych, a w tegorocznej edycji, która skończy się w kwietniu powstało już 17 firm.
Edyta Kocyk (źródło: sidly.eu)Uczestniczki programy Biznes w Kobiecych Rękach