Masz ciekawy, skalowalny pomysł na biznes,  ale brakuje Ci funduszy i szukasz inwestora? Tu znajdziesz odpowiedzi na ważne pytania

W każdy wtorek w Warszawie odbywają się bezpłatne konsultacje dla kobiet, które mają pomysł na skalowalny biznes i potrzebują wsparcia przy realizacji swojego projektu. Drzwi Otwarte w Black Swan Fund to inicjatywa, która ma na celu wyłonienie pomysłów, które mają duży potencjał, ale wymagają pomocy finansowej.

Do programu poszukiwane są projekty, które spełniają poniższe kryteria:
- pomysłodawczynią oraz osobą zarządzającą lub współzarządzającą jest kobieta,
- model biznesowy jest łatwo skalowalny lub w inny sposób stwarza możliwość zwielokrotnienia wartości przedsięwzięcia i tym samym szansę na korzystny exit inwestora.

Działalność klubu inwestorek indywidualnych Black Swan Fund oparta jest na koncepcji „kobiety wspierają kobiety”. Skupia Anielice Biznesu, czyli kobiety zainteresowane inwestowaniem w nowe projekty, a przez to wsparciem młodych przedsiębiorczyń, które potrzebują kapitału na rozwój swoich startupów. Anielice Biznesu służą nie tylko wsparciem finansowym, ale też wiedzą i doświadczeniem, które zdobyły zakładając swoje firmy. W zamian oczekują udziałów w przedsięwzięciu.

Cały program oparty jest na trzech filarach: szkoleniach z zakresu m.in. modelowania biznesowego, finansów i marketingu, mentoringu biznesowym, a także networkingu, który stymuluje współpracę biznesową.

- Wiele kobiet marzy o własnym startupie, ale brakuje im funduszy, aby wcielić plan w życie. Black Swan Fund, działający przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, skupia inwestorki, które zainteresowane są takimi właśnie projektami. W dodatku, oferują o wiele więcej niż wsparcie finansowe

- dodaje Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet, Managing Partner Black Swan Fund.

Bardzo ważne jest też to, że Black Swan Fund opiekuje się projektem aż do momentu finalizacji transakcji.

Naszym zadaniem jest przede wszystkim przedstawianie Anielicom Biznesu sprawdzonych i przygotowanych pomysłów. W końcu mówimy o realnym inwestowaniu. Każdy biznes na początku potrzebuje wsparcia

- mówi Wierzbowska.

Aby skorzystać z doświadczenia kobiet biznesu i przyjść na spotkanie klubu inwestorek indywidualnych Black Swan Fund, wystarczy wcześniej  umówić się mailowo.

Spotkania odbywają się w każdy wtorek w biurze Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet przy ul. Dobrej 56/66, III piętro – Strefa Działania DeLab, BUW.

Kolejna transakcja warszawskich „anielic”

Grupa inwestorek skupionych w Black Swan Fund przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet zainwestowała wspólnie w rozwój projektu Pelvifly, rewolucjonizującego terapię i profilaktykę funkcjonowania mięśni dna miednicy.