Podczas uroczystości, która odbyła się 9 marca br. w Warszawie, wręczono wyróżnienia w dziewięciu kategoriach. W trzech triumfowały autorki projektów, które były prezentowane podczas sesji pitchingowych, organizowanych przez Black Swan Fund. .
  • Urszula Herman, założycielka start-upu Pelvifly – w kategorii Start-up Roku,
  • Natalia Świrska, start-up ADA – w kategorii Pomysł na Start,
  • Patrycja Wizińska-Socha i Anna Skotny, założycielki firmy Nestmedic – w kategorii Kobieta w Nowych Technologiach.

- Jesteśmy bardzo dumne z tych dziewczyn. Sukces, który osiągnęły jest nieprawdopodobny. Tym bardziej, że kierunki, w których zdecydowały się rozwijać nadal zdominowane są przez mężczyzn

– stwierdziła Dorota Czekaj, współzałożycielka i wiceprezeska Fundacji. Laureatki konkursu postawiły na technologię i innowacyjność.

Urszula Herman jest twórczynią produktu i aplikacji Pelvifly, które pozwalają na rehabilitację oraz trening dna miednicy u kobiet. Urządzenie pomogło już tysiącom polskich kobiet, a problem nietrzymania moczu przestał być tematem tabu. Pod kierunkiem Natalii Świrskiej stworzono personalnego asystenta do najmu napędzanego sztuczną inteligencją. Ada to rozwiązanie, dzięki któremu znalezienie idealnego najemcy jest dużo prostsze. Patrycja Wizińska-Socha i Anna Skotny wprowadziły zaś na polski rynek Pregnabit, czyli pierwsze na świecie kompleksowe rozwiązanie telemedyczne do badania i kontroli dobrostanu płodu - badania KTG.

Podczas sesji pitchingowych, które są organizowane przez Black Swan Fund, kobiety prezentowały swoje startupy. – Mnóstwo cennych rad, bardzo przydatnych uwag, motywacja do dalszego działania i wsparcie – tak spotkania pitchingowe Black Swan Fund wspomina Natalia Świrska. – Gdy spotykasz ludzi, którym zależy na twoim rozwoju, co najmniej tak bardzo jak tobie – dostajesz skrzydeł, rośnie twoja motywacja. Poza tym nie ma nic bardziej dopingującego od dobrej, konstruktywnej krytyki. Dzięki temu można iść we właściwym kierunku, rozwijać się – wtóruje jej Urszula Herman.
Klub Inwestorek Indywidualnych Black Swan Fund działa zgodnie z koncepcją „kobiety wspierają kobiety”. Skupia Anielice Biznesu, czyli kobiety zainteresowane inwestowaniem, a przez to pomaganiem tym kobietom, które potrzebują  kapitału na rozwój swoich startupów. Anielice biznesu służą nie tylko swoimi pieniędzmi, ale też wiedzą i doświadczeniem, które zdobyły zakładając swoje firmy. W zamian oczekują udziału w przedsięwzięciu.

Cały program oparty jest na trzech filarach: szkoleniach z zakresu m.in. modelowania biznesowego, finansów i marketingu, mentoringu biznesowym, a także networkingu, który stymuluje współpracę biznesową. Bardzo ważne jest też to, że Black Swan Fund opiekuje się projektem, do momentu finalizacji transakcji.

Więcej informacji o Black Swan Fund, w tym o wtorkowych spotkaniach otwartych znajduje się na stronie internetowej: http://www.siecprzedsiebiorczychkobiet.pl/black-swan-fund/

Kolejna transakcja warszawskich „anielic”

Grupa inwestorek skupionych w Black Swan Fund przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet zainwestowała wspólnie w rozwój projektu Pelvifly, rewolucjonizującego terapię i profilaktykę funkcjonowania mięśni dna miednicy.

Inwestorki Black Swan Fund inwestują w WeGirls

Kolejny projekt, który został zaprezentowany podczas sesji pitchingowej Klubu Inwestorek Indywidualnych Black Swan Fund otrzyma finansowanie. Tym razem doceniono inicjatywę firmy WeGirls, która chce rozszerzyć swoją działalność. – Dla klubu to duża radość. Każdorazowo bardzo cieszymy się, gdy projekty prezentowane podczas spotkań zyskują uznanie, a potem są realizowane – mówi Kinga Nowakowska, Prezeska Klubu Inwestorek Indywidualnych Black Swan Fund.