Anioły Biznesu Black Swan Fund podpisują kolejną umowę inwestycyjną

Inwestorzy indywidualni Klubu Black Swan Fund inwestują w nową modową markę premium Vanda Novak. Vanda Novak to marka ekskluzywnych butów ślubnych i wieczorowych w segmencie premium, która będzie dostępna zarówno w Polsce, lecz przede wszystkim na rynkach zagranicznych. Współpraca stron zakłada inwestycję typu smart money, czyli inwestycję kapitałową oraz wsparcie merytoryczne projektu przez inwestorów. Polska premiera marki zaplanowana jest na kwiecień 2018 r.

Black Swan Fund do tej pory stronił od branży fashion, jednak wizja biznesu oraz unikalna wiedza, doświadczenie i ekspertyza founderek przekonały nas, że to projekt, w który warto się zaangażować

- powiedziała Kinga Nowakowska, Prezeska Black Swan Fund.

O marce Vanda Novak

VANDA NOVAK to współczesna interpretacja słowiańskiej tradycji haftu i rękodzieła. Połączenie misternej koronki, mereżki, wycięć i ażurów tworzy perfekcyjną równowagę pomiędzy nowoczesnym wzornictwem a nienagannym rzemiosłem. VANDA NOVAK to połączenie romantycznej tęsknoty za zmysłową kobiecością w bardzo współczesnej interpretacji projektów Dominiki Nowak. VANDA NOVAK to romantyczne koronkowe buty biżuteryjne z mocnym wizerunkiem fashion. To luksus na potrzeby współczesnej kobiety dający szerokie pole interpretacji stylistycznej.

Markę tworzą Dominika Alicja Nowak oraz Dorota Kawalec.

Dominika Nowak urodziła się i dorastała w Krakowie. W 2006 roku po uzyskaniu dyplomu magistra na Uniwersytecie Jagiellońskim na Wydziale Historii Sztuki ze specjalizacją kostiumologia, wyjechała do Paryża, aby kontynuować naukę. Ukończyła prestiżową szkołę projektowania mody Studio Bercot. W Paryżu współpracowała z takimi domami mody jak m.in.: Louis Vuitton, Rick Owens, Hussein Chalayan. W 2007 roku zdecydowała, że poświęci się projektowaniu akcesoriów. Za projekt butów zdobyła dwie nagrody w prestiżowym konkursie Grand Prix Europeen de la Chaussure. W tym samym roku kapelusz Dominiki został wyróżniony w corocznym paryskim konkursie w Hotel de Ville.  W 2007 roku pokazała swoją pierwszą kolekcję obuwia pod nazwą NUNC wykonaną w całości ze skóry z włosem. Wzbudziła nią duży entuzjazm prasy międzynarodowej (Jalouse, WAD, Elle, Vogue, Officiel), a włoski Vogue uznał ją talentem sezonu. Od tego czasu Dominika prezentowała kolekcje butów Nunc w Paryżu oraz w Mediolanie.

Po kilku latach obecności marki na rynku, na liście klientów Nunc znalazło się ponad 50 butików, wśród nich m.in. Galeria Lafayette (Pekin), Shop at Blue Bird (Londyn), Printemps (Paryż). Od 2011 roku Dominika współpracuje też z Mario Amerigo Di Castri przy projektowaniu butów m.in. takich marek jak:  Trussardi 1911, Hugo Boss, Helmut Land, Jimmy Choo, Coccinelle, Moncler, Alberta Feretti. Dominika pracuje także jako freelance designer i konsultant dla: De Siena (Florance), Henry Beguelin (Milano), Pas de Rouge (Venice), Gosia Baczyńska, Rage Age, Misbhv. Od 2015 roku objęła też dyrekcje artystyczną nad marką Baldowski (www.baldowski.pl).

W 2013 roku wydawnictwo Shoe Lust umieściło Dominikę Nowak wśród 30 najciekawszych i najbardziej awangardowych designerów obuwia na świecie.

Dorota Kawalec to z kolei dyrektor marki z 15-letnim doświadczeniem w zarzadzaniu marką, komunikacją i kolekcjami pod kątem wizerunkowym i komercyjnym w branży retail oraz fashion. Posiada doświadczenie poparte sukcesami w obszarach wdrażania strategii marketingowych na rynku polskim oraz w krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Pracowała m.in. dla Gino Rossi, gdzie była odpowiedzialna za projekt repozycjonowania marki w zakresie produktu i komunikacji. W latach 2007–2012 jak członek zarządu marki 5-10-15 była odpowiedzialna za kompleksowe zarządzanie marką i produktem. Inne jej projekty to współpraca z Reporter S.A., answear.com, Mohito oraz Empik.

O Black Swan Fund

Black Swan Fund łączy społeczność inwestorek indywidualnych ze społecznością startuperek oraz przedsiębiorczyń. Zrzeszone w klubie anielice biznesu wspierają kapitałowo oraz merytorycznie innowacyjne projekty biznesowe, w których w zespole założycielskim jest kobieta i pełni ona istotną rolę operacyjną w rozwijaniu biznesu. Zapraszamy do kontaktu i współpracy inwestorki lub przedsiębiorczynie poszukujące finansowania dla swojego projektu. Black Swan Fund powstał w maju 2015 roku z inicjatywy Kingi Nowakowskiej, inwestorki oraz COO Capital Park S.A. oraz Katarzyny Wierzbowskiej i Doroty Czekaj, założycielek Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet. Od chwili powstania BSF zrealizował już pięć procesów inwestycyjnych, w tym w takie projekty jak: InviPay.com, PelviFly.com oraz WeGirls. Vanda Novak jest szóstą zrealizowaną transakcją Black Swan Fund.

O Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet

Misją Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet jest propagowanie idei przedsiębiorczości wśród kobiet i wspieranie rozwoju firm prowadzonych przez kobiety. Fundacja oferuje kompleksowe wsparcie dla kobiet, które „przedsię-biorą”, czyli kierują własnym losem i decydują się na inicjowanie własnych działań.

Kolejna transakcja warszawskich „anielic”

Grupa inwestorek skupionych w Black Swan Fund przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet zainwestowała wspólnie w rozwój projektu Pelvifly, rewolucjonizującego terapię i profilaktykę funkcjonowania mięśni dna miednicy.
Inwestorki Black Swan Fund inwestują w WeGirls

Kolejny projekt, który został zaprezentowany podczas sesji pitchingowej Klubu Inwestorek Indywidualnych Black Swan Fund otrzyma finansowanie. Tym razem doceniono inicjatywę firmy WeGirls, która chce rozszerzyć swoją działalność. – Dla klubu to duża radość. Każdorazowo bardzo cieszymy się, gdy projekty prezentowane podczas spotkań zyskują uznanie, a potem są realizowane – mówi Kinga Nowakowska, Prezeska Klubu Inwestorek Indywidualnych Black Swan Fund.