Siła wspólnego działania

Pomysł na własny biznes i dążenie, by osadzić go bezpiecznie, a potem z sukcesami prowadzić w realiach rynkowych oraz czerpać z tego satysfakcję koncepcyjną i finansową – to cel, który przyświeca laureatkom unikalnego, jedynego w Polsce programu akceleracyjnego „Biznes w Kobiecych Rękach”. Gala finałowa wieńcząca jego czwartą edycję odbyła się 22 marca br. w Brain Embassy, w Warszawie. Doskonałym tłem rozmów w gronie laureatek, pomysłodawczyń idei i wspierających wydarzenie, partnerów oraz gości był wielki aplauz dla odwagi, która uaktywniła profil prezentowanych firm.

Każda edycja programu „Biznes w Kobiecych Rękach”  jest swoistym zapisem wielu spotkań, rozmów, szkoleń, warsztatów oraz nadziei, z których rodziły się koncepcje biznesowe. Niebanalne, spełniające najprostsze albo niecodzienne, zaawansowane technologicznie społeczne potrzeby. Jesteście nietuzinkowymi poszukiwaczkami tego,
co może wzbogacać, ułatwiać lub uprzyjemniać życie, czynić go ciekawszym, bardziej komfortowym.Zwracacie uwagę na rozmaite udogodnienia, jakie ma nam ono
do zaoferowania. Waszą cechą wyróżniającą jest niewątpliwie dobra intuicja i zdolność działania.  Podsumowując tegoroczny cykl warsztatów dodam tylko, że był to wyjątkowy czas wzajemnej nauki i  wspólnego przecierania nowych szlaków. Moment poddawania sobie inspiracji, co niewątpliwie doceni drzemiący w każdej z was potencjał
i rozwinie się jeszcze pełniej ‒ mówiła  Katarzyna Wierzbowska, prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet, inaugurując galę finałową.

Warto podkreślić, że „Biznes w Kobiecych Rękach“ to program akceleracyjny kompleksowo przygotowujący bazę do stworzenia własnej firmy, pomagający nadać przedsięwzięciu konkretny kształt biznesowy, analizujący ewentualne bariery i mocne strony projektu. Łącznie z rekrutacją trwa 10 miesięcy, a w tym roku szansę zakwalifikowania się do niego otrzymało 60 uczestniczek spośród 400 chętnych. 40 z nich już ją wykorzystało, zakładając własne działalności, spółki, fundacje itp. Społeczność przybiera imponujące rozmiary. Jeśli dodamy do tych podsumowań 9 firm, które zostały uaktywnione przez laureatki ubiegłorocznej edycji – wynik będzie jeszcze lepszy i napawający optymizmem na kolejne lata.

Szkolenia SkillShare z zakresu modelowania biznesowego, finansów, marketingu oraz mentoring i networking, a także sesje w duchu storytelingu Be the change ‒ to zdaniem Doroty Czekaj, wiceprezeski Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet, najważniejsze komponenty programu BWKR. W tym oryginalnym procesie formowania koncepcji, wspierania uczestniczek w toku tworzenia ich własnych firm niewątpliwie nieoceniony jest również wkład mentorek. W naszym gronie jest już ich ponad 100 – dodaje Czekaj. Ofiarowując nam swój czas i tzw. kapitał społeczny przyczyniają się do przyszłych sukcesów laureatek, dzielą się swoją wiedzą i uwrażliwiają na ważne zagadnienia związane z prowadzeniem oraz rozwijaniem własnego przedsięwzięcia.

Kilka miesięcy przygotowań do prowadzenia własnego biznesu, uczestniczenie
w warsztatach, indywidualne konsultacje odwołujące się tematycznie do profilu planowanego przedsięwzięcia, porady księgowe,prawne – to narzędzia, które zdaniem laureatek programu „Biznes w Kobiecych rękach“ owocują swobodą wkomponowywania rozmaitych pomysłów biznesowych w przestrzeń rynkową, odnajdywania dla nich dobrze określonych miejsc. Niewątpliwie wpływ na taki owocny obrót spraw ma cenne wsparcie mentorek, czyli aktywnych businesswomen z sukcesem prowadzących własne firmy oraz menadżerek - ekspertek, należących do Klubu Mentorek Sieci Przedsiębiorczych Kobiet.

W edycji wrzesień 2017 r./marzec 2018 r. ‒ w ramach programu BWKR Fundacja Przedsiębiorczości Kobiet uruchomiła nową ścieżkę STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), która jest dedykowana potrzebom innowacyjnych startupów technologicznych.
Z dumą obserwuję jak kolejne edycje programu Biznes w Kobiecych Rękach ujawniają ciekawe pomysły laureatek. Z naszej perspektywy są to naprawdę dobrze zainwestowane pieniądze. To jak ze sobą współpracuje, wymieniacie doświadczenia, motywujecie się
do podejmowania kolejnych wyzwań jest bardzo imponujące. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu osiągacie wspaniałe efekty, poddajecie także wyjątkowe impulsy innym. Macie istotny udział w budowaniu przedsiębiorczości kobiet w Polsce, poprawiacie tym samym wskaźniki, a to ma ogromne znaczenie gospodarcze ‒ te ważne słowa skierowała do uczestniczek czwartej edycji programu BWKR Katarzyna Majewska, członek zarządu Citi Handlowy, podkreślając jednocześnie, że reprezentuje firmę, która jest wyjątkowo wrażliwa na rozwój zawodowy kobiet, także w ramach społeczności lokalnych.

Rezultat wszystkich dotychczasowych edycji programu Biznes w Kobiecych Rękach
to zaangażowanie 210 uczestniczek, powstanie 164 firm (78%). Jak wynika z danych odnotowanych w marcu 2018 r. aż 145 z nich, czyli 69%  działa aktywnie. Wiele laureatek zjednoczyło siły ‒ wspierają się wzajemnie, rekomendują swoje projekty i usługi, zawierają silne sojusze biznesowe i czerpią z tego korzyści.

Program jest bezpłatny dla uczestniczek i realizowany w partnerstwie z Citi Handlowy, Miastem Stołecznym Warszawa i DELab UW. Finansowanie projektu zapewnia United Way Worldwide, dzięki funduszom przekazanym przez Citi Foundation.

Rusza II edycja Programu BEST dla studentek i doktorantek!

BEST – BUSINESS & ENTREPRENEURSHIP SUPPORT TRAINING to bezpłatny program dla młodych kobiet rozważających założenie własnej firmy. Spotkania informacyjne i śniadania odbywają się już od czerwca, a rekrutacja do II edycji potrwa do końca sierpnia. Zgłoś się już dziś!

SMARTER TOGETHER – łączymy biznes z technologią

Smarter Together to temat XII już konferencji organizowanej przez Sieć Przedsiębiorczych Kobiet. Zdominują ją rozważania o szeroko rozumianej współpracy i najnowszych technologiach. Partnerstwo w biznesie jest podstawą efektywnego rozwoju w każdej działalności, a technologia to przyszłość rynku pracy, dlatego jednoczenie tych sfer i trafne odczytywanie jej przesłań ma kluczowe znaczenie – podkreśla Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet.