SMARTER TOGETHER – łączymy biznes z technologią - XII konferencja SPK za nami

"Tym razem sięgnęłyśmy po dosyć oczywiste dla nas połączenie słów - SMARTER TOGETHER. Współpraca wpisana jest w DNA Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, w której kobiety są otwarte, wspierają siebie nawzajem i podejmują konkretne działania prowadzące do szeroko pojętej współpracy biznesowej. Postawiłyśmy sobie również za cel kojarzenie środowisk biznesowych i technologicznych, których współpraca może doprowadzić do powstania nowoczesnych, skalowalnych przedsięwzięć. W końcu innowacja to nic innego, jak rozwiązanie tradycyjnego problemu w nowoczesny sposób" - tymi słowami Katarzyna Wierzbowska, Prezeska Fundacji Przedsiębiorczości Kobiet, otworzyła XII Konferencję SPK SMARTER TOGETHER.

C5D_0722-2vm.jpg
23 maja, w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin, ponad 500 uczestniczek wysłuchało wystąpień przeszło 20 prelegentów, których prezentacje skupione były wokół narzędzi i kluczowych elementów efektywnego kształtowania każdej działalności zawodowej. Wystąpienia utrzymane były w duchu storytellingu, który zdecydowanie sprzyja integracji oraz wzajemnej inspiracji.

Naszą siłą nie jest rywalizacja czy konfrontacja, ale to, że kobiety potrafią ze sobą współpracować. Siła tkwi w jedności – powiedziała Natalia Bożek, Wiceprezeska Citi Handlowy, głównego partnera wydarzenia.
C5D_0315vm.jpg
Gościem specjalnym konferencji była Nicola Mendelsohn, Wiceprezeska Facebooka, której wystąpienie było kluczowe podczas sesji BE THE CHANGE – nieodłącznego elementu każdej konferencji inicjowanej przez Sieć Przedsiębiorczych Kobiet. To czas historii o punktach zwrotnych, decyzjach i wyborach, które prowadzą do zmian na polu zawodowym i prywatnym.
C5D_0565-2vm.jpgC5D_0657-2vm.jpgC5D_0642-2vm.jpgC5D_0557-2vm.jpg
Wystąpienia Nicoli, jak i pozostałych gości tego panelu, wywołały wiele emocji, które bardzo często są dla uczestniczek impulsem do zmian.

Pewnego dnia, z dnia na dzień, wyrzucają mnie z pracy. I wtedy jeden ze znajomych powiedział – musisz iść na BE THE CHANGE. Obiecałam, że go będę słuchać, więc poszłam. I to spotkanie naprawdę dodało mi skrzydeł – powiedziała Katarzyna Montgomery, uczestniczka Wieczoru Be The Change #6, która tym razem wystąpiła jako bohaterka tej sesji.
C5D_0910-2vm.jpg
Nowy sposób widzenia siebie w biznesie – to mnie interesuje, a dzisiejsza konferencja jest wspaniałą okazja, żeby się zaciekawić, żeby sobie zadać pytania i otworzyć się na inne postrzeganie samej siebie, czemu zdecydowanie sprzyja atmosfera, która tutaj panuje – stwierdziła jedna z uczestniczek XII Konferencji SPK SMARTER TOGETHER, podsumowując wydarzenie.

Współorganizatorem konferencji było Miasto St. Warszawa, partnerem głównym Citi Handlowy, a edukacyjnym Coders Lab.

BE OPEN…Zobacz biznes z perspektywy jutra! Wyzwanie na miarę umysłu!

Biznes przyszłości ma wobec nas ambitne plany. Staje się charyzmatycznym obrońcą porażki. Nadaje jej znaczenie silnego motywatora dalszego rozwoju, zanurzania się w nowych sferach działań, w których zakodowany jest przyszły ‒ niejeden sukces jednostki, zespołu. Na szczęście powoli przestajemy ją nazywać wstydliwym, podcinającym skrzydła epizodem, blokującym kolejne pomysły. Uwierzyliśmy nareszcie, że im bardziej podsycamy własną ciekawość światem, zwiększamy przestrzeń służącą improwizacji, otwieramy się na nią, tym łatwiej nam myśleć o nazywanych czasami nudnymi procedurami ‒ jak o narzędziach ułatwiających przekształcanie innowacyjnych koncepcji w realne projekty. Z szansą na zysk ‒ ekonomiczny i umysłowy.

Czy kobiety są w stanie zaprojektować dobry biznes?

Czy biznes prowadzony przez kobiety to jedynie zakłady fryzjerskie i salony piękności? Czym zajmuje się przedsiębiorcza kobieta? Czym jest prawdziwie kobiecy biznes? Na te i inne pytania na co dzień stara się odpowiedzieć Fundacja Przedsiębiorczości Kobiet, która wspiera kobiety w ich biznesowych przedsięwzięciach.
Wieczór Be the change #2

Be the change to cykliczne wieczorne spotkania networkingowe z sesją w duchu storytellingu, podczas których bohaterki dzielą się niezwykłymi historiami o punkcie zwrotnym w ich życiu.  Na scenie występują członkinie Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, które chcą się podzielić swoimi doświadczeniami.

#17 wieczór BE THE CHANGE po raz pierwszy w Krakowie!

Kasia Wierzbowska i Dorota Czekaj, inicjatorki Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, zachęcone sukcesem cyklu spotkań BE THE CHANGE w Warszawie, zorganizowały 17 edycję tego wydarzenia w Krakowie, w stylowej Willi Decjusza.BE THE CHANGE to cykliczne spotkania networkingowe z s