Kolejna transakcja warszawskich „anielic”

Grupa inwestorek skupionych w Black Swan Fund przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet zainwestowała wspólnie w rozwój projektu Pelvifly, rewolucjonizującego terapię i profilaktykę funkcjonowania mięśni dna miednicy.

Ta transakcja to przede wszystkim przykład realizacji motta „kobiety wspierają kobiety”, przyświecającego działaniom Sieci Przedsiębiorczych Kobiet. Jednakże skład syndykatu inwestycyjnego pokazuje, że również panowie wierzą w wyjątkowy charakter biznesów tworzonych i zarządzanych przez kobiety. Grupę inwestorów utworzyły bowiem panie oraz pan. Na jej czele stała Alina Prawdzik. Część z osób posiada doświadczenie inwestycyjne, dla innych jest to pierwsza transakcja. „Cieszę się, że koncept inwestowania w kobiece startupy przyjmuje się na polskim rynku i że nasze działania edukacyjne zachęcają do inwestowania w ramach syndykatów także osoby pozbawione wcześniejszych doświadczeń inwestycyjnych” – powiedziała Kinga Nowakowska, inicjatorka powstania Klubu Aniołów Biznesu przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet.

Projekt Urszuli Wójtowicz łączy wyjątkowy potencjał biznesowy z misją społeczną, której celem jest niesienie wsparcia milionom kobiet w Polsce i na świecie. PelviFly to rozwiązanie telemedyczne, które ma pomóc kobietom świadomie zadbać o własne ciało. Projekt od początku rozwijany jest przy współudziale zespołu inżynierskiego z Uniwersytetu w Stanford. Trening mięśni dna miednicy dedykowany jest różnym grupom celowym, np. przygotowującym się do ciąży, po porodzie, walczącym z nadwagą, będącym w okresie menopauzy, regularnie biegającym czy wyczynowo uprawiającym sport.

Polecanie terapeutycznej praktyki uzasadnione jest minimalizacją takich dolegliwości jak: wypadanie lub obniżenie narządów rodnych, ostre i przewlekłe bóle pleców, hemoroidy, zaparcia, zwyrodnienia i deformacje stawów biodrowych, osłabienie dna miednicy po porodzie, nacięciu krocza lub cięciu cesarskim, trudności z orgazmem, rozszerzenie pochwy, ból podczas stosunku. Badania wykazują małą świadomość potrzeby profilaktyki w tym zakresie, a czas od wystąpienia objawów do podjęcia terapii to aż 9 lat. 80% kobiet po porodzie naturalnym ma uszkodzenia mięśni dna miednicy, z czego u 35-50% rozwiną się objawy wysiłkowego nietrzymania moczu. Pelvifly ma na celu umożliwienie kobietom prowadzenie treningu w sposób efektywny w intymnych warunkach domowych pod nadzorem specjalisty. Dzieje się tak za pomocą mobilnej aplikacji zapewniającej pacjentce biofeedback, platformie telemedycznej oraz funkcji wideokonferencji.

Urszula Wójtowicz, founderka, jest Prezeską Zarządu i Współzałożycielką Fundacji Force Feminite, której celem jest promowanie wśród kobiet wiedzy na temat treningu mięśni dna miednicy. Realizuje się w pracy naukowej (przewód doktorski na Uniwersytecie Jagiellońskim Collegium Medicum). Została finalistką Konkursu Sukces Pisany Szminką "Bizneswoman Roku 2015" w kategorii "Działalność na rzecz kobiet", a ostatnio tygodnik Wprost wymienił ją wśród „najlepiej zapowiadających się Polek” przed 30 r.ż.

Black Swan Fund przy Sieci Przedsiębiorczych Kobiet to inicjatywa, która łączy kobiety z pomysłami na biznes oraz inwestorów prywatnych, głównie panie. Pierwszy rok działalności to dwie sfinalizowane transakcje: InviPay i PelviFly. Do tej pory podczas pitchingów zostało przedstawionych 12 kobiecych startupów.

kGoal_phone_grande.jpg

160129_7165-2.jpg