W programie wzięło udział 50 kobiet z województwa mazowieckiego, które przedstawiły swój pomysł na biznes i zobowiązały się do założenia własnej firmy do końca 2015 roku.
Biznes w Kobiecych Rękach organizowany jest przez Fundację Przedsiębiorczości Kobiet przy wsparciu Fundacji Kronenberga przy Citi Handlowy. Partnerami programu są Miasto Stołeczne Warszawa oraz DELab UW.

Program trwał od czerwca do grudnia 2015 i składał się z następujących elementów:
  • Warsztatów szkoleniowych SkillShare i indywidualnych konsultacji, dopasowanych do potrzeb osób zakładających firmę (z zakresu zagadnień prawnych, księgowych, modeli biznesowych, marketingu itp.), prowadzonych przez ekspertów-praktyków.
  • Mentoringu biznesowego, czyli indywidualnego wsparcia przez doświadczoną bizneswoman, dzielącą się swoją wiedzą z zakresu prowadzenia firmy.
  • Spotkań networkingowych w gronie uczestniczek programu, w tym z zeszłorocznej edycji, służących nawiązywaniu współpracy, kontaktów biznesowych, inspiracji i motywacji do dalszych działań.

W dniu 15 grudnia odbyła się Gala Finałowa programu. Wzięły w niej udział uczestniczki tegorocznej oraz zeszłorocznej edycji programu, mentorki, przedstawiciele partnerów programu oraz zaproszeni goście. W trakcie Gali zostały przedstawione założenia programu oraz jego wstępne wyniki. Katarzyna Wierzbowska oraz Dorota Czekaj, prezeski Fundacji, przedstawiły uczestniczki tegorocznej edycji programu, ich firmy, rozdano certyfikaty uczestnictwa oraz nagrody. W Strefie Biznes w Kobiecych Rękach zaprezentowano powstałe lub powstające firmy uczestniczek programu.

Wstępne wyniku programu
W obecnej edycji powstało 30 firm. Kolejnych 5 uczestniczek, ze względu na charakter zakładanej działalności, wymagającej dłuższego jej przygotowania, planuje założenie firmy w 2016 roku.  Powstałe do chwili obecnej firmy to: spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, jednoosobowe działalności gospodarcze, fundacje, spółdzielnia socjalna, spółka cywilna.
Branże powstających firm: prawnicza, księgowa, szkoleniowa, doradcza, gastronomiczna, odzieżowa, kosmetyczna, usługowa, dziecięca, meblarska, architektoniczna, nieruchomości, e-usługi.

Mapa firm BWKR:

20151215_020.jpg

20151215_190.jpg

Pobierz

Ruszyła rekrutacja do kolejnej edycji programu akceleracyjnego dla kobiet„Biznes w kobiecych rękach 2016”

Fundacja Przedsiębiorczości Kobiet zaprasza panie do wzięcia udziału w kolejnej edycji programu „Biznes w Kobiecych Rękach”. Inicjatywa skierowana jest do kobiet, które mają pomysł na biznes i chcą założyć swoją firmę w trakcie trwania programu. Program trwa siedem miesięcy i opiera się na trzech filarach: szkoleniach SkillShare Sieci Przedsiębiorczych Kobiet, mentoringu biznesowym oraz networkingu. Partnerami programu są DELab UW oraz Miasto Stołeczne Warszawa.